X

Перша онлайн-зустріч донорів та виконавців проєктів міжнародної допомоги в галузі верховенства права у 2023 році

03.02.2023

01 лютого в режимі онлайн відбулася перша у 2023 році зустріч із співробітниками проєктів міжнародної допомоги, що реалізуються у сфері верховенства права, організована за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх». У заході взяли участь представники української правової спільноти, міжнародних організацій та проєктів міжнародної технічної допомоги, а також секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Зустріч присвячено обговоренню низки проблемних питань, що потребують нагального вирішення. В.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов розповів про виклики перед системою безоплатної правової допомоги, які виникли у зв’язку зі значним зростанням запиту громадян на правову допомогу під час війни. У своїй презентації він окреслив ключові здобутки 2022 року: визначено нові категорії суб’єктів права на безоплатну правову допомогу, реорганізовано роботу деяких регіональних центрів безоплатної правової допомоги, а також приведено нормативно-правові акти у відповідність із Законом України «Про медіацію» та запроваджено реєстр медіаторів, які залучаються цими центрами.

Пан Баранов поінформував, що за підтримки USAID проведено  оцінку потреб адвокатів сторони захисту у справах про воєнні злочини в організації тренінгів. Він також ознайомив з основними майбутніми орієнтирами Центру. Йшлося про розвиток напряму правопросвітництва населення, підтримку роботи та розбудову контактного центру безоплатної правової допомоги, підвищення кваліфікації його працівників, врегулювання спорів, вдосконалення програмного та технічного забезпечення тощо.

Наприкінці заходу сторони обмінялися новинами та планами на майбутнє.

 

Довідково:

 

Програма USAID «Справедливість для всіх» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2021 року.

Програма USAID «Справедливість для всіх» реалізується з метою просувати ідею справедливості для всіх через зміцнення системи правосуддя, послуг у сфері юстиції та залучення суспільства, щоб забезпечити адекватне реагування на правові проблеми та потреби українців у правосудді.

Програма USAID «Справедливість для всіх» ґрунтує свою діяльність на здобутках Програми USAID «Нове правосуддя» та використає її досягнення для координації тісної співпраці із українськими партнерами, проєктами USAID та Уряду США й іншими проєктами міжнародних донорських організацій в Україні.