X

Представники секретаріату Комісії взяли участь у Другому всеукраїнському обговоренні з питань людиноцентричного правосуддя

19.07.2021

15 липня 2021 року в режимі онлайн відбулося Друге всеукраїнське обговорення з питань людиноцентричного правосуддя, організоване Програмою USAID «Нове правосуддя» та Міжнародною експертною групою за мирне, справедливе та інклюзивне суспільство.

 У заході взяли участь заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць, заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук, суддя Верховного Суду, член Робочої групи з розроблення дорожньої карти із застосування людиноцентричного підходу для спрощення доступу до правосуддя постраждалих від ґендерно обумовленого та домашнього насильства щодо видачі обмежувальних приписів Надія Стефанів, провідний спеціаліст з питань протидії корупції відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні Джей Тотті, керівник Програми з Правосуддя для Всіх Міжнародної експертної групи за мирне, справедливе та інклюзивне суспільство Центру з міжнародної співпраці Університету Нью-Йорку Мааіке де Ланген та інші провідні вітчизняні й міжнародні експерти у сфері захисту прав людини. Секретаріат Вищої кваліфікаційної комісії суддів України представили начальник юридичного управління Наталя Кідіна та заступник начальника відділу міжнародного співробітництва Юлія Ткаченко.

Учасники заходу обговорили концепцію людиноцентричного правосуддя та шляхи її реалізації всіма зацікавленими сторонами з метою забезпечення доступу кожного до сервісів системи юстиції і правосуддя. Зокрема, особливу увагу приділено практичному впровадженню людиноцентричного підходу в Україні. Сторони також ознайомилися з досвідом застосування людиноцентричного підходу у сферах запобігання/захисту від ґендерно обумовленого та домашнього насильства, неофіційного працевлаштування в Україні, у контексті чого представлено дорожню карту  застосування людиноцентричного підходу  для  спрощення доступу до правосуддя  при отриманні  обмежувальних приписів для постраждалих від ґендерно обумовленого та домашнього насильства.

Зустріч завершилася важливою дискусією щодо сфер, в яких  людиноцентричний підхід у доступі до сервісів системи юстиції і правосуддя може бути застосований в Україні.

 

 Довідково:

Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2016 року.

Мета програми – надання підтримки судовій владі, уряду, парламенту, громадянському суспільству та народу України у здійсненні судової реформи.

Міжнародна експертна група за мирне, справедливе та інклюзивне суспільство (Pathfinders for Peaceful, Just and Inclusive Societies) – група з 39 держав-членів ООН, міжнародних організацій, глобальних партнерств, громадянського суспільства та приватного сектору, покликана прискорити дії щодо реалізації цілей сталого розвитку заради миру, справедливості та інтеграції.