X

Відбулася чергова онлайн-зустріч донорів та виконавців проєктів міжнародної допомоги у галузі верховенства права

09.07.2021

07 липня 2021 року в режимі онлайн відбулася чергова зустріч представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права, організована за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя».

У заході взяли участь міжнародні експерти та представники української правової спільноти. Вищу кваліфікаційну комісію суддів України представили начальник юридичного управління Наталя Кідіна та в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва Денис Кузнецов.

Сторони обговорили низку важливих дискусійних питань. Зокрема, керівник Офісу Національної інвестиційної ради Ольга Магалецька акцентувала на проблемних аспектах системи врегулювання комерційних спорів в Україні, розповіла про плани Уряду щодо покращення інвестиційного клімату в Україні й вплив якості правосуддя на ці процеси.

Юридичний радник програми USAID «Нове правосуддя» Ольга Ніколаєва представила результати опитування українських та міжнародних представників бізнесу, які працюють в Україні, щодо їхньої думки про розв’язання проблем врегулювання комерційних спорів, що було проведене в січні-лютому 2021 року. В рамках дискусії виступили: професор Стокгольмського університету, колишній віце-президент Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольму Патрісія Шоннессі; старший викладач Стокгольмського університету, колишній Генеральний секретар Центру арбітражу та медіації Американської торговельної палати у Бразилії Кріна Балтаг; співголова Європейського центру врегулювання спорів та колишній Міністр юстиції Республіки Словенія Алеш Залар.

Голова Комісії з питань правової реформи при Президентові України, народний депутат Верховної Ради України Сергій Іонушас повідомив учасників онлайн-зустрічі про пріоритетні напрями співпраці Комісії з питань правової реформи при Президентові України з донорами у контексті Плану дій по реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки.

Йшлося також про майбутні проєкти та програми.

Довідково:

Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2016 року.

Мета програми – надання підтримки судовій владі, уряду, парламенту, громадянському суспільству та народу України у здійсненні судової реформи.