X

Відбулася онлайн-зустріч керівництва секретаріату Комісії з представниками Антикорупційної мережі ОЕСР

04.06.2021

03 червня 2021 року відбулася експертна онлайн-зустріч керівництва секретаріату Комісії з представниками Антикорупційної мережі для країн Східної Європи та Центральної Азії Організації економічного співробітництва та розвитку (Антикорупційна мережа ОЕСР) доктором Циріл Керсманц та Русудан Мікхелідзе.

Мета зустрічі – обговорення Сфери діяльності № 5 «Незалежність судової влади» в межах реалізації Антикорупційною мережею ОЕСР 5-го раунду моніторингу України стосовно виконання Стамбульського плану дій щодо боротьби проти корупції. 

Від Комісії в заході взяли участь заступник керівника секретаріату Комісії Олександр Биструшкін та директор департаменту суддівської кар’єри секретаріату Комісії Тарас Нешик.

Експертами Антикорупційної мережі ОЕСР та представниками судової влади обговорено особливості призначення, звільнення та переведення суддів; кваліфікаційного оцінювання; роботи голів судів та їх заступників; процесу розподілу судових справ між суддями; застосування дисциплінарних процедур; судового бюджету тощо.

Окрему увагу приділено важливості запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка б містила функціонал щодо електронних досьє судді та кандидата на посаду судді (формування та ведення яких наразі здійснюється працівниками секретаріату Комісії в паперовому вигляді).

У зустрічі також взяли участь ексголова Громадської ради міжнародних експертів сер Ентоні Хупер, заступник Голови НАЗК – Національний координатор з питань реалізації Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією Антикорупційної мережі ОЕСР Іван Пресняков, представники Міністерства юстиції України, Ради суддів України, Вищого антикорупційного суду України, Верховного Суду, Державної судової адміністрації України, Громадської ради доброчесності.  

Довідково:

У межах роботи ОЕСР з 2003 року Україна є учасником Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією Антикорупційної мережі для Східної Європи та Центральної Азії ОЕСР. Основними принципами Стамбульського плану дій є розвиток ефективної і прозорої системи державної служби, посилення боротьби з хабарництвом, забезпечення чесності в бізнесі та підтримка активної участі громадськості у реформах. Наразі в Україні координатором з питань реалізації цього плану дій є Національне агентство з питань запобігання корупції.